Bukalemunlar Nasıl Renk Değiştiriyor?
top of page
Ara

Bukalemunlar Nasıl Renk Değiştiriyor?



İsviçre’deki Cenevre Üniversitesi'nden bilim insanlarının, Nature Communications‘a yaptığı açıklamaya göre; leopar bukalemunun derisinde bir değil, iki kat kristalli hücre bulunuyor. Hücrelerini gererek ya da gevşeterek yansıyan ışığın rengini değiştiren bu canlı, bu sayede, hızlı bir biçimde renk değiştirme olanağı elde ediyor.

Deri yüzeyine yakın duran iridofor isimli hücre katmanı, yalnızca yetişkin erkek leopar bukalemunda (Furcifer pardalis) tam manasıyla gelişmiş durumda bulunuyor ve o da bu yeteneğini eş bulmak için renkli gösteriler

yapmakta kullanıyor. Kristaller, hayvanın gevşeme halinde olduğu gibi birbirine yakın durduğunda, mavi ışığı yansıtıyor. Bukalemun derisindeki sarı pigmentlerle bir araya gelen bu ışık, hayvanın yeşil görünmesine yol açıyor. Hücreleri gerip kristalleri birbirinden uzaklaştırmak ise, sarı-kırmızı arasında renkler ortaya çıkarıyor.

Tüm bukalemunlarda, yalnızca ısı olarak duyumsanan görünmez dalga boylarına yakın, kızılötesi ışık başta olmak üzere daha geniş bir ışık tayfını yansıtan daha derinde başka bir iridofor katmanı bulunuyor. Bilim insanları, derideki bu kristalli hücrelerin soğukkanlı hayvanların beden ısılarını ayarlamaya yaradığını, daha üstteki renk değiştirici hücrelerin ise kamuflaj ve etkileyici çiftleşme gösterileriyle ilgisinin bulunduğunu tahmin ediyor.


bottom of page