COVID Aşısı Nasıl Kan Pıhtılaşmasına Neden Olabilir?
top of page
Ara

COVID Aşısı Nasıl Kan Pıhtılaşmasına Neden Olabilir?



Oxford-AstraZeneca COVID-19 aşısının uygulandığı bazı kişilerde çok nadiren gizemli bir kan pıhtılaşma bozukluğunun ortaya çıkması, aşılamanın böyle alışılmadık bir reaksiyonu tetikleyip tetiklemediğini ve eğer öyleyse nasıl tetikleyebileceğini ortaya çıkarmak için araştırmacıları harekete geçirdi.


Haftalarca süren araştırmalardan sonra, Avrupa İlaç Ajansı (EMA) 7 Nisan'da pıhtılaşma ile aşı arasında olası bir bağlantı olduğunu duyurdu. EMA yönetici direktörü Emer Cooke, New England Journal of Medicine'da bugün yayınlanan iki raporda açıklanan pıhtılaşma bozukluğunun çok nadir olduğunu ve aşının faydalarının risklerinden daha ağır bastığını söyledi. "Bunlar çok nadir görülen yan etkiler" dedi. "COVID kaynaklı ölüm riski, bu yan etkilerden kaynaklanan ölüm riskinden çok daha büyük."


Ancak bulgu, araştırmacıları tıbbi bir gizemle boğuşturuyor: Bir aşı neden bu kadar sıra dışı bir durumu tetikler? Viyana Tıp Üniversitesi'nden hematolog Sabine Eichinger, "Elbette, hipotezler var: belki vektörle ilgili bir şey olabilir, belki aşıdaki bir katkı maddesidir, belki üretim sürecinde bir şeydir ... Bilemiyoruz," diyor.


Pıhtılar Alışılmamış Yerlerde!


Eichinger, beyne veya akciğerlere kan akışını bloke ederse tehlikeli ve potansiyel olarak ölümcül olabilen pıhtılaşma bozukluğunu ilk fark edenler arasındaydı. Pıhtılar, çoğu derin damar kan pıhtılarının oluştuğu bacaklarda değil, beyin ve karın gibi vücudun alışılmadık bölgelerinde de ortaya çıktı.


Bu, daha önce kan inceltici ilaç olan heparin ile tedavi edilen birkaç kişide benzer bir gizemli pıhtılaşmayla karşılaşan Eichinger için alarm zillerini çaldı. Heparin normalde pıhtılaşmayı önlemek için kullanılır, ancak çok nadir durumlarda, düşük trombosit seviyeleri ile birlikte kan pıhtılaşmasına neden olan heparin kaynaklı trombositopeni (HIT) adı verilen bir sendromu tetikleyebilir.


22 Mart'a kadar, EMA, Cambridge'de AstraZeneca ve Oxford Üniversitesi tarafından İngiltere'de geliştirilen Oxford-AstraZeneca aşısının bir dozunu aldıktan sonraki iki hafta içinde beyinde veya karında kan pıhtıları yaşayan kişilere ilişkin 86 rapor topladı. Bu vakalardan bazılarının, bu kişilere heparin almamış olsalar bile, HIT'nin ayırt edici özelliklerini taşıdığı doğrulanmıştır.


Risk Faktörleri

EMA, AstraZeneca'dan, aşının kan pıhtılaşması üzerindeki etkisini belirlemeye yönelik laboratuvar çalışmaları ve risk faktörleri hakkında daha fazla bilgi toplamaya çalışmak için klinik deneylerden elde edilen verilerin değerlendirilmesi dahil olmak üzere bir dizi araştırma yürütmesini istiyor. Sendromun kadınlarda (özellikle 60 yaşın altındakilerde) daha sık görüldüğüne dair raporlar olmasına rağmen, EMA, kadınların daha yüksek risk altında olduğu sonucuna varamadı. Pek çok ülke, sağlık çalışanlarının aşı yapılmasına öncelik verdi ve kadınlar bu işgücünün daha büyük bir bölümünü oluşturuyor.


EMA ayrıca, merkezi Hollanda'da bulunan, biri Rotterdam'daki Erasmus Üniversitesi Tıp Merkezi, diğeri Utrecht Üniversitesi ve Utrecht Üniversitesi Tıp Merkezi'ndeki araştırmacılar tarafından yönetilen iki akademik konsorsiyumun çalışmalarını desteklemektedir.


Proje listeleri iddialı. Erasmus'tan virolog Eric C.M. van Gorp'un eş başkanlık yaptığı konsorsiyumlardan biri, koronavirüsün kan pıhtılaşması üzerindeki etkilerini incelemek için birlikte çalışan 22 hastaneden oluşuyor. Ekip, Oxford – AstraZeneca aşısı ve diğer COVID-19 aşıları ile aşılamanın ardından kan pıhtılaşması vakaları arasında potansiyel HIT vakalarını arayacak. Ayrıca, zaten küçük olan riskin, her dozda uygulanan aşı miktarını azaltarak daha da azaltılabileceğine dair işaretler aramak için laboratuvar çalışmaları yürütecek.


Ajansın, Veri Analitiği ve Yöntemler başkanı Peter Arlett, EMA'nın önümüzdeki iki ay içinde projelerden bazı sonuçlar almayı beklediğini söyledi. Ekip ayrıca, bu sorunun belirli popülasyonlarla sınırlı olup olmadığını anlamaya çalışacak. Van Gorp, "Batı Avrupa'da bulduklarımız Güney Amerika'da veya diğer popülasyonlarda otomatik olarak doğru olmayacak" diyor. “Bu dünya çapında bir sorundur; herkes endişeli. "


Van Gorp ve meslektaşları, kritik olarak, aşı ile sendrom arasındaki “olası” ilişkinin gerçek olup olmadığını daha fazla değerlendirmeye çalışacaklar. Bir aşının şüpheli nadir bir etkisinin gerçekten aşı ile bağlantılı olup olmadığını doğrulamak çok zordur, özellikle on milyonlarca insanda kullanılan bir aşı olduğunda. Boston, Massachusetts'teki Brigham and Women’s Hospital'da kardiyolog Behnood Bikdeli, "Aşı olan biri bir hafta sonra inme veya kalp krizi geçirebilir, çünkü zaten bir felç veya kalp krizi geçirecek" diyor. "İlerlerken ve verileri toplarken bu konularda dikkatli olmak iyi, ancak mutlak olay sayısı ve olay oranı çok düşük."


Pıhtılaşmanın Altında Yatan Sebepler


Bikdeli ayrıca, araştırmacıların aşılanmamış popülasyonlarda bu pıhtılaşma durumunun görülme sıklığı hakkında daha fazla veri topladığını ve paylaştığını görmek istiyor. Aşılama ve sendrom arasındaki olası bağlantı hakkındaki artan farkındalık, aşılananlar arasında aşılanmayanlara kıyasla daha yüksek raporlama oranlarına yol açabilir, bu da sendromda algılanan oranı yanlış bir şekilde artırabilir ve bu tür endişeler diğer koronavirüs aşılarına da sıçrayabilir, diyor.


Diğer araştırmacılar, sendromu neyin tetiklediğini seçmeye istekli. HIT'in, negatif yüklü heparin molekülleri, pıhtılaşma için önemli olan ‘trombosit faktör 4’ adı verilen pozitif yüklü bir proteine ​​bağlandığında oluşan komplekslere karşı bir bağışıklık reaksiyonunun sonucu olduğu düşünülmektedir. Sonuç, bir zincir reaksiyonu başlatan trombositlerin aktivasyonudur. Kanada, Hamilton'daki McMaster Üniversitesi'nde 40 yıldır HIT üzerinde çalışan bir hematolog olan John Kelton, "Trombositleri aktive ettiğinizde, bu bir kibrit atmaya benziyor" diyor. “Giderek daha fazla trombosit işe alıyorlar ve aktive olduklarında patlıyorlar ve pıhtılaştırıcı madde üretiyorlar. HIT bir orman yangını gibidir; sadece kendi kendini sürdürür. "


Son derece nadir olmasına rağmen, heparin tedavisi yokluğunda spontan HIT vakaları daha önce bildirilmiş olup, enfeksiyon, diz protezi ameliyatı ve heparin gibi ilaçlarla tedavi dahil olmak üzere şüpheli tetikleyiciler negatif yüklüdür. Kelton, yıllar önce üzerinde çalıştığı kırklı yaşlarında, felaketle sonuçlanan inmeler geçiren ve heparin ile tedavi edilmeyen bir kadına ilişkin bir vakayı hatırlıyor. “Kanını test ettik ve AstraZeneca reaksiyonları için bildirilenle tamamen aynı reaksiyonlar bulduk” diyor.


Van Gorp, tüm bu aktivitenin bir sonucunun, bağışıklık sistemi ile kan pıhtılaşması arasındaki ilişkiye olan ilginin artması olacağını ve sonuçların daha fazla aşı geliştirmeye yardımcı olabileceğini söylüyor. "Yeni koronavirüs varyantları alacağız ve yeni aşılar geliştireceğiz" diyor. "Gelecek için cevaplara ihtiyacımız var."



 

Yeniden uyarlanmıştır, İngilizce'den çevrilmiştir.

Image: Carlos Gil Andreu/Getty


bottom of page