Dans Etmenin Fiziksel ve Zihinsel Faydaları
top of page
Ara

Dans Etmenin Fiziksel ve Zihinsel Faydaları



İster dans pistinde hareketlerinizi sergileyin ister arabada en sevdiğiniz şarkılara eşlik edin; dans, herkesin keyif aldığı bir aktivitedir. Dans etmek sadece yüzünüze bir gülümseme getirmekle kalmaz, aynı zamanda fiziksel ve zihinsel sağlığınızı iyileştirmeye yardımcı olur. İşte dansın insan sağlığına faydaları!


1. Gücünüzü ve Genel Sağlığınızı Artırın


Dans etmek egzersizdir, bu nedenle doğal olarak kemiklerinizi ve kaslarınızı güçlendirmeye yardımcı olacaktır. Gücünüz arttıkça, dans etmeye devam etmek için daha fazla enerjiniz olacaktır. Artan fiziksel aktivite ve egzersiz seviyeniz diyabet, yüksek tansiyon ve kalp hastalığı gibi hastalıkları önlemeye yardımcı olur ve kemikleriniz güçlendikçe osteoporoz riski azalır.


2. Hafızanızı Güçlendirin


Egzersiz yaptığınızda, beyninizdeki sinir hücrelerinin büyümesini teşvik eden kimyasalların seviyeleri artar ve dans etmek çeşitli adımları ve dizileri hatırlamanızı gerektirdiğinden, beyin gücünüz artar ve bu da hafızanızı geliştirmeye yardımcı olur. Dans, aynı anda birkaç beyin işlevini içerir: kinestetik, akılcı, müzikal ve duygusal. Bunların hepsini aynı anda kullanmak, sinirsel aktivitenizi daha da artırarak Alzheimer ve bunama riskini azaltmaya yardımcı olabilir.


3. Esnekliğinizi Artırın


Danstan önce ve sonra esneme, hareketlerinizden en iyi şekilde yararlanmak ve yaralanmalardan kaçınmak için çok önemlidir. Dansa devam ettikçe daha tutarlı bir şekilde esneyecek ve her esnemenin nasıl daha kolay tamamlanacağını fark edeceksiniz. Kaslarınızı kalıcı olarak uzattıkça ve gittikçe daha esnek hale geldikçe daha uzun çizgiler oluşturarak her esnemede daha da ileri gidebileceksiniz. Bu artan esneklikle, daha geniş bir hareket aralığına sahip olduğunuzu fark edeceksiniz.


4. Dengenizi Artırın


Her hareketi ve diziyi doğru bir şekilde yürütmek için ağırlık merkezini koruyabilmeniz gerekir. Her hareketi öğrendikçe ve daha fazla esneklik ve güç kazanmaya başladıkça; duruşunuz ve dengeniz doğal olarak gelişmeye başlayacaktır.


5. Daha Sağlıklı Kalp ve Akciğerler


Dans etmek harika bir kardiyovasküler egzersizdir. Dans etmeye devam ettikçe ve gücünüzün geliştiğini fark ettikçe, dayanıklılığınızın arttığına şahit olacaksınız. Kalp atış hızınız daha uzun süre sabit kalacak ve kalbinizin ve ciğerlerinizin durumu düzeldiği için nefessiz kalma hissine sahip olmayacaksınız.


6. Stresi Azaltın


Dans ederken, bedeniniz tamamen o andadır, müziğe ve çevrenize odaklanmıştır. En sevdiğiniz müzikle dans etmenin keyfini çıkarmak, bulunduğunuz ana kesinlikle odaklanmanıza yardımcı olabilir ve beyninizin ürettiği kortizol miktarını azaltarak (stresle ilişkili hormon), stres ve gerginlik seviyenizi düşürür.


7. Depresyon Riskini Azaltın


Dans, insanların yaşadıkları duyguları yönlendirmeleri için çok terapötik ve sağlıklı bir yol olabilir. Depresyondan muzdaripseniz dans, olumlu bir ortamdayken bağlandığınız müzik veya hareketleri kullanarak duygularınız için size bir çıkış sağlayabilir. Hiçbir şey hakkında konuşmak zorunda kalmadan kendinizi ifade edebilmek hem fiziksel hem de fizyolojik olarak bir özgürlük hissi verebilir.


Kaynaklar ve İleri Okuma


  1. https://www.fredastaire.com/blog/9-benefits-of-dancing/

bottom of page