DNA Siparişi
top of page
Ara

DNA Siparişi

Güncelleme tarihi: 29 May 2021


DNA Siparişi Laboratuvarı


Özellikle pandemi döneminde yemek siparişi, market siparişi derken bize birçok kolaylıklar sağlayan yeni bir alışkanlık kazandık: “Eve sipariş” veya “online alışveriş”. Bu durumu bir adım öteye taşıyarak istediğiniz sentetik DNA’yı evinize sipariş verebileceğinizi biliyor muydunuz?


Ginkgo Bioworks ve Twist Bioscience gibi firmalar, istenen DNA kodlarını istediğiniz gibi sentetik olarak üreterek kargo ile kapınıza kadar gönderiyorlar. Tehlikeli ve yasa dışı olduğunu düşündükleri DNA dizilimlerini üretmeyi reddetseler bile, bu konuyla ilgili yasal düzenlemeler olmadığı için, ne kadar sağlıklı ve güvenilir olduğu hakkındaki tartışmalar devam ediyor. Her yıl ortalama 3 milyar sentetik DNA satışı yapıyorlar.


Sipariş Edilen Sentetik DNA Nasıl Üretiliyor?

  1. Öncelikle bilgisayarda özel olarak geliştirilmiş programlarda, çeşitli baz çiftleri yazıyorlar ve algoritma sistemleri sayesinde rastgele binlerce DNA kombinasyonu tasarlıyorlar. Uygun gördükleri istenilen DNA’yı, çeşitli yazılımlarla seçiyorlar.

  2. Baskı makinalarında kullanılan mürekkep püskürtmeli teknoloji sayesinde tasarlanan kısa DNA parçaları cam slaytlar üzerine basılıyor. Bu parçalar daha sora otomatik bir işlemle daha büyük parçalarla birleştiriliyor.

  3. İsteğe bağlı olarak oluşturulan sentetik DNA; bakteri, mantar veya maya hücrelerine ekleniyor.

  4. Güvenlik taramasından geçiriliyor.

  5. Birkaç hafta içerisinde istenilen DNA, postayla veya e-mail yoluyla gönderiliyor.


Ayrıca kendi tasarlamış olduğunuz DNA’yı da üretebilmektedirler.


Sentetik DNA Üretiminde Gelecek Amaçlar Nelerdir?

Hayvanlar olmadan hayvansal proteinler üretmek, yeni hücreler üretmek, ayrıca enzimler veya gıda bileşenleri gibi yararlı ürünler ortaya çıkarabilmek için küçük fabrikalar açmak istiyorlar.


Kaynaklar ve İleri Okuma

  1. https://www.npr.org/sections/health-shots/2019/09/24/762834987/as-made-to-order-dna-gets-cheaper-keeping-it-out-of-the-wrong-hands-gets-harder


bottom of page