Gece Yeme Sendromu (GYS)
top of page
Ara

Gece Yeme Sendromu (GYS)



Birçoğumuz yemek yemeyi severiz. Özellikle benim için yemek yemek bir ihtiyaç olma durumunu neredeyse geçti. Yemek yerken zevk alıyor, sürekli ve sürekli yemek yemek istiyorum. Bu durumun üzerine internette araştırma yaparken bir sendromla karşılaştım. Size önerim internette yazan semptomları karşıladığınızda o hastalığa sahip olduğunuzu düşünmeden önce bir doktora görünmeniz.


Daha önce de belirttiğim gibi birçoğumuz yemek yemeyi seviyoruz ve hatta bu yemek yeme isteği durumu belki bazılarımızda gece geç saatlerde nüksediyor olabilir. Bu geç saatlerde yenilen yemek, ülkemizin çeşitli bölgelerinde “yat geber ekmeği” veya “uykuluk” olarak da adlandırılıyor. İsimlerden de anlaşılabileceği gibi gece uyumadan önce yenilen yemeğin vücudumuza zararlı olduğunu bilimsel olarak biliyoruz.


Birçoğumuz gece yemek yiyoruz belki ancak masum gece atıştırmaları ne zaman tehlikeli bir sendrom boyutuna ulaşır? Her gece yemek yeme ihtiyacı duyan insan Gece Yeme Sendromu’na sahip midir? Nedir bu Gece Yeme Sendromu? Dünyada görülme sıklığı nedir? Semptomları ve tedavi yöntemleri nelerdir? Yazımda tüm bu detaylardan bahsedeceğim.

Gece yeme sendromu (GYS), geceleri aşırı yemeyi uyku problemleriyle birleştiren klinik bir rahatsızlıktır. GYS ile akşam yemeğinden sonra çok yemek yersiniz, uyumakta zorluk çekersiniz ve gece uyandığınızda yemek yersiniz. Bu rahatsızlığın nedeni henüz belirlenmiş değil. Doktorlar bunun uyku-uyanıklık döngüsü ve bazı hormonlarla ilgili sorunlar ile ilgili olabileceğini düşünüyor. Uyku programınızdaki ve rutininizdeki değişiklikler sorumlu değildir. Obezite veya başka bir yeme bozukluğunuz varsa, gece yeme sendromuna sahip olma olasılığınız daha yüksektir. Depresyon, anksiyete ve madde bağımlılığı öyküsü, gece yeme sendromlu kişilerde daha sık görülür. Gece yeme sendromu 100 kişiden 1'inden biraz daha fazlasını etkiler (yaklaşık %1.5). Eğer obez iseniz, o zaman 10'da yaklaşık 1 şansınız var demektir.


2010 yılında yapılan bir araştırma sonucunda GYS için tanı kolaylaştırmak adına bazı semptom kriterleri belirlenmiştir:


Kriter A (en az 1'i bulunmalı):

· Enerji miktarının %25’inden fazlasının akşam yemeğinden sonra karşılanıyor olması,

· Haftada en az iki kez gece yemek yeme davranışı


Kriter B:

· Akşam ve gece yemek yeme davranışının farkında olma ve hatırlama


Kriter C (en az 3'ü bulunmalı):

· Sabahları iştahsızlık ve/veya haftada 4 veya daha fazla kez kahvaltı öğününün atlanması,

· Akşam yemeğinden gece yatana kadar veya geceleri de dahil olmak üzere iştahta artış,

· Haftada 4 kereden fazla uykuya dalışta zorluk,

· Uykuya geçiş için yeme zorunluluğunun oluğuna karşı duyulan inanç,

· Akşam ve sonrası duygu durumunun kötüleşmesi


Kriter D:

· Bozukluk, gündelik fonksiyonda dikkate değer miktarda rahatsızlık ve bozulma ile ilişkilidir.


Kriter E:

· Bozulmuş yeme düzeninin en az 3 ay boyunca sürmesi gerekir.

Kriter F:

· Bozukluk, uyuşturucu madde kullanımı ve bağımlılığı, tıbbi sorunlar, ilaç tüketimi veya diğer psikiyatrik bozuklukları takiben ortaya çıkmış olmamalıdır.


Sonuç olarak toplumda görülme sıklığına bakılacak olursa, Gece Yeme Sendromu azımsanacak bir rahatsızlık değildir ve gerekli önlem zamanında alınmalıdır.


bottom of page