Hükümet Tarafından Onaylanan İlk COVID-19 Hapı
top of page
Ara

Hükümet Tarafından Onaylanan İlk COVID-19 Hapı


Perşembe günü İngiltere, Amerikan Merck ve Ridgeback Pharmaceuticals tarafından ortaklaşa geliştirilen COVID-19 antiviral hapı Molnupiravir'i onaylayan ilk ülke oldu. İngiltere'nin İlaç ve Sağlık Ürünleri Düzenleme Kurumu (MHRA); hapı, hafif ila orta derecede COVID-19 olanlar ve kalp hastalığı, obezite ve astım gibi ciddi hastalıklar geliştirmek için en az bir risk faktörü olanlar için önermektedir. ABD'li danışmanlar ise bu ay hapı yeşile yakıp yakmama konusunda oy kullanmak üzere toplanacaklar.


Molnupiravir, SARS-CoV-2'nin genetik koduna hatalar ekleyerek çalışır, bu da daha sonra kopyalanmasını ve COVID-19 semptomlarına neden olmasını engeller. Merck, bir Faz 3 çalışmasında, hapın plaseboya kıyasla hastaneye yatış veya ölüm riskini yaklaşık yüzde 50 azalttığını ve hapın en yaygın koronavirüs varyantlarını sabote ettiğini bildirdi.


İngiltere, Kasım ayında beklenen ilk teslimatlarla 480.000 adet ilaç satın almayı kabul etti. Başlangıçta ilaç, ulusal bir çalışma yoluyla aşılı ve aşısız hastalara verilecek ve daha fazla sipariş için herhangi bir karar vermeden önce etkinliği hakkında ek veriler toplanacak.


İngiltere Sağlık Bakanı Sajid Javid, tedavinin en kırılgan ve bağışıklığı baskılanmış olanlar için bir "oyun değiştirici" olduğunu söyledi ve şunları ekledi: "Bugün ülkemiz için tarihi bir gün çünkü İngiltere, şu anda dünyada COVID için evde alınabilecek bir antiviral ilacı onaylayan ilk ülke."


ABD'li ilaç şirketleri Merck, Sharp ve Dohme (MSD) ve Ridgeback Bioterapötiks tarafından geliştirilen Molnupiravir, enjekte veya damardan verilmek yerine hap olarak alınabilen COVID için ilk antiviral ilaç olma özelliğine sahip.


Kaynaklar ve İleri Okuma

  1. https://www.popsci.com/health/covid-19-merck-pill/

bottom of page