Kendini Görme Eylemi: Otopsi
top of page
Ara

Kendini Görme Eylemi: Otopsi


İlk bakışta doğal sebeplerden dolayı olduğunu düşündüğümüz, normal gibi gözüken, ancak aslında hiç de öyle olmayan, aksine fazlasıyla şüphe uyandıran ölümler olabilir. Bu tip ölümleri araştırmak ve gerçekleri ortaya çıkarmak için maktulün vücudu titizlikle incelenir. Ve bu inceleme yapılırken maktül bir ameliyattaymış gibi görünür. Bu incelemeye “Otopsi” adı verilir. Olay yeri birçok kanıt barındırsa da, otopsi bütün olayın daha kesin bir biçimde aydınlatılmasına olanak sağlar.


Otopsi, adli tıp bölümü bulunan hastanelerde profesyonel eğitim almış uzman hekim ve patologlar tarafından yapılır. Eğer maktul kişinin vekili isterse, farklı adli tıp uzmanlarından da otopsi incelemesi görüşleri alınabilir.


Adli otopside beş ölüm şekli vardır: doğal, kaza, intihar, cinayet ve belirsiz. Örneğin, İki kişi kalp krizinden ölebilir ama tarz tamamen farklı olabilir. Yani A kişisi kanepede tek başına televizyon izlerken kalp krizinden öldüyse, ölümü doğal olarak işaretlenir. Ancak, B kişisinin kendisini kalp krizi riskine sokan bir kalp rahatsızlığı varsa ve ardından kalp krizini tetikleyen vahşice gerçekleştirilmiş bir saldırıya uğradıysa, bu doğal bir ölümü değil, cinayeti işaret eder.


Otopsi Nasıl Yapılır?


Bir otopside, önceden var olan koşullar ve toksikoloji dikkate alınır. Bu yüzden adli tıp uzmanın ve uzman patoloğun olayı bilmesi çok önemlidir.


Öncelikle vücudun iç kısmını araştırmaya başlamadan önce genel bir inceleme yapılır. Genel incelemede, maktulün vücudunun herhangi bir yerinde morarma, yırtılma, iz, gözlerde kanama, tırnaklarda kırılma, çeşitli çizikler vs. gibi travmanın anlatısal belirtileri var mı diye kontrol edilir. Ancak maktul ciddi bir travma yaşamış olsa bile, vücudun dışı bunu yansıtmayabilir. Bu tip durumlarda ölüme yol açan olayların kayıt altına alınmış olması, otopsiye yardımcı olmaktadır. 24 saatten daha kısa bir süre içinde vefat etmiş kişilerde, patologlar vücudun sadece bir kısmına bakmak yerine her detayına bakmaya özen gösterirler.


Vücudun dış kısmı incelenip, kanıtların laboratuvara gönderilmesinin ardından sıra iç kısmın, yani organların, kasların ve yumuşak dokuların incelenmesine gelir. Vücut boşluğunu açmak için göğüse Y şeklinde ve gerekli görülen yerlere birkaç kesi açılır. Gövde üzerindeki deri, kas ve yumuşak dokular geri çekilir. Göğüs kafesinin ön kısmı ve çevresindeki bağlar çıkartılarak organlar tam olarak görünür. Daha sonra iç organlar tek tek çıkarılır, tartılır, mikroskopla incelenir ve patologlar tarafından hücresel düzeyde analiz edilir. Yapılan bu incelemeler maktulün nasıl ölmüş olabileceğini açıklamaya yardımcı olur.


Organları tartmak, hangi tür hastalık nedeniyle küçülmüş olabileceklerini işaret eder. Hücresel düzeyde incelemelerde normal dışı hücre ve dokuları tespit edilir ve böylece maktulün hangi hastalıklara sahip olduğu bilinmiş olur. Ayrıca, ölüm anında vücutta zararlı maddeler olup olmadığını belirlemek için çeşitli toksikolojik testler yapılır.


Her şüpheli ölen kişilerin beyni açılıp incelenmez. Kafatası kemiklerinde çatlak veya kırık görülürse veya maktulün nörolojik bir hastalığı varsa incelenir. Kafatasını kesmek için küçük ve salınımlı bir testere kullanılır. Beyin ve beyincik diğer organlarda olduğu gibi dışarıya çıkarılarak incelenir.

Ölen kişinin vücudu, otopsi sonrası alınan örnekler ve parçalar haricinde aşağı yukarı bir araya getirilir.


Kaynaklar ve İleri Okuma

  1. https://www.popsci.com/story/health/autopsy/

  2. https://www.britannica.com/topic/autopsy


bottom of page