Tavşan Doğuran Kadın: Mary Toft
top of page
Ara

Tavşan Doğuran Kadın: Mary Toft


Bir maraba olan Mary Toft, hâlihazırda 3 çocuğu varken tekrar hamile kalıyor ancak hamileliği düşükle sonuçlanıyor. Hamilelik demek onun yaşantısında biraz daha kolaylık demek, o yüzden düşükten kimseye bahsetmiyor ancak vakti geldiğinde komşusu Ann Gill ve kayınvalidesi Ann Toft ile bir doğum gerçekleştiriyor. Doğumda bir bebek yerine kediye benzeyen ölmüş bir hayvan geliyor. Hemen Kadın Doğum Uzmanı John Howard çağrılıyor.


Howard kadını gözlem altına alıyor ve bir aylık süreçte kadın kedi bacakları, tavşan kafası gibi hayvan parçaları da doğuruyor. Bir günde 9 ölü tavşan doğurduğu da oluyor. Howard, kadının tavşan doğurduğuna inanıyor ve Londra'daki üst düzey doktorlara ve kralın sekretaryasına da haber gönderiyor. Mary Toft, bu doktorlara yakın tarihte bir çocuk düşürdüğünü ve canının devamlı tavşan eti yemek istediğini, rüyalarında eteğinden çıkan tavşanlar gördüğünü söylüyor. Bu sırada zaten gazeteler kadından bahsetmeye başlıyor; ressamlar gelip kadını çiziyor ve ünü tüm ülkeye yayılıyor.


Kral George I, hemen kendi doktorlarından birisi olan Nathaniel St. Andre'yi gönderiyor Surrey'e. Bu doktor da Howard gibi ikna oluyor ve Mary Toft'un rahminden çıkarken kedi bacaklarını dahi gördüğünü söylüyor. Rahimden çıkan bu parçaları da test edilmesi için Londra'ya gönderiyor. St. Andre isminin tıp tarihine altın harflerle yazılacağını da umarak bu konuda 40 sayfalık bir kitap da yazıyor ve adını "A Short Narrative of an Extraordinary Delivery of Rabbets" koyuyor.


Rahimden çıkan hayvan parçalarının incelenmesinden sonra kral, St. Andre'nin yanına Alman Cyriacus Ahlers adında başka bir uzman doktoru gönderiyor. Ahlers fark ediyor ki Mary Toft'un karnından çıkan tavşanların iç organlarında Mary Toft'un yemeklerinde bulunmayan mısır ve saman parçaları var. St. Andre ise bunu kabul etmiyor ve Mary Toft'un psikologlardan oluşan başka bir ekip tarafından incelenmesi için Londra'ya götürüyor.


Memleketi Surrey'de sürekli tavşan doğuran kadın burada tıkanıyor. Birkaç gün kadını izleme altına alıyorlar ancak tavşan gelmiyor. Bir gün bir adamı, kadının bulunduğu odaya tavşan sokarken yakalıyorlar. Mary Toft'un yalanı Londra'ya geldikten bir hafta sonra bitmiş oluyor böylece. Doktor Richard Manningham Mary’yi eğer olayın gerçeğini anlatmazsa rahmini kontrol edeceği şeklinde tehdit ediyor. Böylece Mary Toft aslında tavşanları rahmine kendisinin koyduğunu ve doğum sırasında burada çıkardığını anlatıyor ve olayın bir düzmece olduğu anlaşılıyor.


Olayın büyük bir aldatmaca olduğu öğrenilince, Mary Toft, kayınvalidesi ve Howard cezalandırılıp hapise atılıyor fakat sonradan serbest bırakılıyor. Olansa ona safça inanan iki bilim adamına oluyor. John Howard ve Nathanael St. Andre’nin kariyerleri son buluyor.


Mary Toft neden böyle bir yalan işe bulaştı, ne amaçlıyordu bilinmez ancak yazımın başında da söylediğim gibi istediği biraz daha rahat yaşam ve ilgi çekmek olabilirdi. Uzmanlar, bu olayın düşük doğum sonrası depresyondan kaynaklanabileceğini söylüyor.



bottom of page