Uyuyamayan Yakınıyor, Uyuyan İse Hasta!: Klein-Levin Hibernasyon Sendromu (Uyuyan Güzel Hastalığı)
top of page
Ara

Uyuyamayan Yakınıyor, Uyuyan İse Hasta!: Klein-Levin Hibernasyon Sendromu (Uyuyan Güzel Hastalığı)



Tüm gün yapmanız gereken işlerinizi yaptıktan sonra fazlasıyla yoruldunuz, bir an önce uyumak ve gün boyunca sırtınızda taşımış olduğunuz yorgunluğu yumuşacık yatağınıza ve yastığınıza gömüp, bir sonraki güne yeni bir ruhla, yeni bir bedenle uyanmak istiyorsunuz. Ancak yumuşacık yastığınız sertleşmeye başlamış, yumuşacık mis yatağınız ıssız bir park bankına dönüşmüş ve sizi uyutmuyor. Tabii bütün bu benzetmeler ilginizi çekmek içindi :) Eğer başarabildiysem sizlere uykusuzluk nedenlerinden ve başa çıkma yollarından bahsetmek istiyorum.

Günümüzün büyük kısmını uyuyarak geçiriyoruz. Çoğumuz bu büyük zaman dilimini zaman kaybı olarak görsek te zihinsel ve fiziksel sağlığımızı her gün yenilememiz için önemli olan ve yaşamımızın neredeyse üçte birini kapsayan aktif bir dönemdir.

Neden Uyuyamıyorum? Ne Yapmalıyım?

Uyku alışkanlıkları canlıdan canlıya değişiklik gösterebilir. Ve kişinin uyku ihtiyacı, kendi biyolojik özelliklerinde gizlidir. Bu özelliklerle birlikte çeşitli uyku bozukluklarıyla karşılaşabiliriz. Tahmin edilen çok sayıda uyku bozukluğu vardır. Neden kaynaklanıyor olabilir peki? Maddeler halinde sıralayalım:


· Stres ve kaygı (anksiyete) bozukluğu

· Çeşitli solunum problemleri

· Periyodik bacak hareketleri

· Alerjik reaksiyonlar

· Kronik ağrılar

· Sık idrara çıkma

· Alkol aldığınızda çabuk uykuya dalsanız da uykunuz kesintisiz olmayacaktır

· Yatma vaktine yakın yapılan egzersizler

· Uyarıcılardan örneğin kafein, bir fincan kahve uykuya dalmanızı zorlaştıracaktır

· Gürültü ve ışık

· Gereğinden fazla alınan uyku hapları bir süre sonra etkisini kaybeder


Ne yapmalıyım? konusuna gelecek olursak… Size bu soru için tavsiyeler vermem gerekecek. Uyku probleminiz, ancak doğru tespit ve tedaviyle çözülebilir. Bunun için, eğer uyku problemi yaşıyorsanız, uzman bir hekime görünmek size vereceğimiz en güzel tavsiyedir. Bunun yanında vereceğim tavsiyeler ise şunlardır:


· Yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığı kazanılmalıdır.

· Düzenli egzersiz yapılmalıdır. Haftanın belirli günlerinde, kişinin yaşına ve vücut yapısına uygun egzersiz yapması uyku alışkanlığı açısından oldukça yararlıdır. Uykudan önce yapılmayan her türlü egzersiz güzeldir.

· Kafein içerikli çay, kahve gibi gıdaların tüketimi azaltılmalıdır.

· Sigara ve alkol tüketimi azaltılmalı, yapılabiliyorsa bırakılmalıdır.

· Yatmadan önceki 1,5 - 2 saatlik dilimde herhangi bir gıda alımından kaçınılmalıdır.

· Uyku öncesinde alınan sıvı miktarı sınırlı düzeyde olmalıdır.

· Uyku öncesi telefon, bilgisayar, tablet gibi elektronik cihazlarla uğraşılmaktan kaçınılmalıdır.

· Yatak odasının ışık almaması ve sessiz olması sağlanmalı; yatak konforu kişinin uykuya dalmasına yetecek düzeyde olmalıdır.

· Belirli uyku saati, kişinin uykuya dalma sürecini hızlandırır.

· Gün içinde şekerleme yapılmaması tavsiye edilir.



Uyuyamayan Yakınıyor, Uyuyan İse Hasta!


Bir varmış, bir yokmuş… Diye başlayıp tüm masalı anlatmayı çok isterdim ancak konumuz bu masalın yalnızca bir kısmını ilgilendirdiği için kısaca bahsedeceğim.


Çoğunuz 13. Peri’nin Prenses’e yaptığı büyüyü bilirsiniz. 13. Peri’nin, Prenses 15 yaşına geldiğinde parmağına iğne batar batmaz ölmesi için yaptığı büyüyü, 100 yıllık uykuya dalması olarak değiştiren 12. Peri’yi de biliyorsunuzdur. Evet o Prenses, Uyuyan Güzel’in ta kendisi.


Uyuyan Güzel’i anlatmamın tek nedeni, size böyle bir uyku bozukluğundan bahsetmek istememdi. Öyle bir uyku bozukluğu sendromu düşünün ki, günün neredeyse 20 saatini uyuyarak geçirmenize neden oluyor.


Klein-Levin Hibernasyon Sendromu (Uyuyan Güzel Hastalığı)


Tekrarlayan aşırı uykululuk dönemlerine neden olan nadir bir hastalıktır. Bazı durumlarda bu, günde 20 saate kadar uyku anlamına gelir. Bu nedenle, bu durum genellikle “Uyuyan Güzel Sendromu " olarak adlandırılır. KLS ayrıca davranışlarda değişikliklere neden olabilir. Bu bozukluk herhangi bir kişiyi etkileyebilir, ancak genç erkekler bu hastalığa diğer gruplardan daha fazla yakalanma eğilimindedirler . Bu bozukluğu olan kişilerin yaklaşık yüzde 70'i erkektir. Belirli semptom ismi verememekle bilikte, çeşitli ataklar geçirdiklerini biliyoruz.


· Halüsinasyonlar

· Yönelim bozukluğu

· Agresyon ve sinir hali

· Çocukça davranışlar

· Artan iştah

· Aşırı cinsel dürtü (mastürbasyon ve seks fantezileri)

· Depresif ruh hali

· Unutkanlık



bottom of page