Yapay Zeka Biyologların Böcekleri Sınıflandırmasına Yardımcı Olabilir
top of page
Ara

Yapay Zeka Biyologların Böcekleri Sınıflandırmasına Yardımcı Olabilir

Biyoçeşitlilik dünya çapında azaldıkça, araştırmacılar henüz adlandırılmamış 9 milyon türün %90'ını temsil eden böcekleri ve diğer omurgasızları kataloglamak için umutsuzluğa kapılmışlardır. Bunu yapmak için, bilim insanları genellikle topladıkları örnekleri sıralayarak laboratuvarda uzun saatler geçirirler.


DiversityScanner adı verilen yapay zeka ile bu sınıflandırma işlemi kolaylaştırılabilir. DiversityScanner, tek tek böcekleri ve diğer küçük yaratıkları tepsilerden birer birer koparan ve onları fotoğraflayan bir robotu içerir. Bir bilgisayar daha sonra her birinin bacaklarını, antenlerini ve diğer özelliklerini bilinen örneklerle karşılaştırmak için makine öğrenimi olarak bilinen bir tür yapay zeka kullanır.


Teknoloji daha sonra görüntünün üzerine bir renk kodu veya ısı haritası uygular (yukarıdaki fotoğrafta görüldüğü gibi). Renk ne kadar sıcak olursa, bilgisayar programı, o vücut parçasına, o böceğin türü hakkında bir çağrı yapmak için o kadar bağlıdır. Bu ısı haritası araştırmacıların, böceğin kimliğini kontrol etmelerini kolaylaştırır.


Robot daha sonra her böceği 96 küçük kuyucuklu bir plakaya taşır ve bu örnekleri DNA dizilimi için hazırlar. Elde edilen tür tanımlayıcı dizi parçası (bir ”DNA barkodu”) kataloglanan tüm örneklerin veritabanındaki görüntüsüne bağlanır.


Bir insan kadar iyi olmasa da, bu yapay zeka aracı ile böcek türleri %91 oranında doğru bir şekilde sınıflandırılıyor, teknolojinin tasarımcıları veri tabanına daha fazla örnek eklendikçe bu doğruluğun artacağını belirtiyorlar.


Araştırmacılar, teknoloji için yazılım ve 3D baskı planlarını açıkça kullanıma sundular. Ve bilim insanlarının ikinci bir ön baskıda tanımladığı gibi, sıralama adımlarını ve yazılımını basitleştirdiler, böylece gelişmekte olan ülkeler ve küçük kuruluşlar da bundan yararlanabilmektedir.


Kaynaklar ve İleri Okuma



bottom of page