Yeni Mu Varyantı Aşıya Karşı Daha Dirençli Olabilir
top of page
Ara

Yeni Mu Varyantı Aşıya Karşı Daha Dirençli Olabilir


Salı günü yayınlanan haftalık epidemiyolojik güncellemesinde DSÖ, Kolombiya ve Ekvador'da yeni bir varyantın giderek daha yaygın hale geldiği ve aşılara karşı olası direnç belirtileri gösterdiği konusunda uyardı.


B.1.621 olarak da bilinen Mu varyantı, 39 ülkede tespit edildikten sonra 30 Ağustos'ta DSÖ izleme listesine eklendi ve yeni varyantın edinilmiş bağışıklık korumasına daha az duyarlı hale gelebilecek bir mutasyon kümesine sahip olduğu bulundu.


DSÖ, Mu'nun ilk olarak Ocak 2021'de Kolombiya'da tanımlandığını ve o zamandan beri Güney Amerika ve Avrupa'da vaka ve salgınlara ilişkin ara sıra raporlar olduğunu söyledi.


COVID-19 vakaları arasında Mu'nun küresel prevalansı %0,1'in altında olsa da, şu anda Kolombiya’daki enfeksiyonların yaklaşık %39’undan ve Ekvator’dakilerin ise %13'ünden sorumludur. Bununla beraber prevalansı giderek artmaktadır. Mu, Mart ayından bu yana DSÖ tarafından açıklanan beşinci varyanttır. 29 Ağustos itibariyle vakaların çoğu ABD (2.065) ve Kolombiya (852), Meksika (357) ve İspanya'da (473) rapor edilmiştir.


DSÖ'nün pandemiyle ilgili haftalık bültenine göre, Mu varyantı “immün kaçışın potansiyel özelliklerini gösteren bir mutasyon takımyıldızına sahiptir”. Yayınlanan rapordaki ön veriler yeni varyantın, ilk olarak Güney Afrika'da keşfedilen Beta varyantına benzer şekilde bağışıklık savunmasından kaçabileceğini öne sürüyor, ancak bunun daha ileri çalışmalarla onaylanması gerekiyor.


Kaynaklar ve İleri Okuma


bottom of page