Yüksek Riskli Alerji Öyküsü Olan Kişilerde Güvenli COVID-19 Aşısı İçin Tavsiyeler
top of page
Ara

Yüksek Riskli Alerji Öyküsü Olan Kişilerde Güvenli COVID-19 Aşısı İçin Tavsiyeler


2020'in sonunda, Massachusetts General Hospital'daki (MGH) alerjistler tarafından yönetilen uzmanlar, COVID-19 aşılarına karşı olası alerjik reaksiyonlarla ilgili tüm bilgileri inceledi. Ekip, o zamandan beri aşılanmış 65.000'den fazla çalışanı denetleyen deneyimlerine dayanarak güncellenmiş bilgiler yayınladı. Grubun son bulguları Alerji ve Klinik İmmünoloji Dergisi'nde yayınlandı.


MGH Alerji ve Klinik İmmünoloji Bölümü Klinik Direktörü Alena Banerji, "Ana hedefimiz, mümkün olduğunca çok sayıda insanın COVID-19 aşısını güvenli bir şekilde olmasını sağlamak ve aşılara karşı alerjik reaksiyonlar hakkında bilgi eksikliği nedeniyle gereksiz aşı tereddütlerinden kaçınmaktır." diye belirtiyor.


Bu kılavuz, Pfizer-BioNTech ve Moderna COVID-19 aşılarına ilişkin güncellenmiş kılavuza ek olarak, Janssen COVID-19 aşısını da içermektedir. Ek klinik veriler ve Amerika Birleşik Devletleri'ndeki üçüncü COVID-19 aşısının yetkilendirmesi ile araştırmacılar, alerji öyküsü olan hastaların değerlendirilmesi için değiştirilmiş yaklaşımlar önermektedir. Bu, alerji uzmanı değerlendirmesine ihtiyaç duymadan tüm COVID-19 aşıları için uygun olan bireyleri belirlemek için açık ve basit başlangıç ​​sorularını içerir.


Klinik Epidemiyoloji Programının Eş-Direktörü Kıdemli Yazar Kimberly G. Blumenthal, “Daha fazla zaman ve deneyimle, önceden alerjisi olan ve COVID-19 aşılamasından önce bir alerji değerlendirmesi gerektiren hasta grubunu önemli ölçüde daraltabildik" diyor. "Şimdi, aşıların bir bileşeni olan polietilen glikole son zamanlarda ciddi bir alerjik reaksiyon gösteren nadir kişilerin, cilt testini içerebilecek bir değerlendirme için bir alerji uzmanı veya immünolog görmelerini tavsiye ediyoruz. Gıdalara, oral ilaçlara, latekse, arı sokmalarına veya zehirlere karşı ciddi alerjisi olan kişiler COVID-19 aşılarını güvenle alabilirler.”


Ekip, aşılara şiddetli alerjik reaksiyonların son derece nadir olduğunu belirtti. "Aşı klinikleri, aşılamadan 30 dakika sonra daha yüksek riskli bireyleri gözlemlemeye devam etmeli ve ortaya çıkabilecek alerjik reaksiyonları tanımak ve yönetmek için eğitilmiş personele sahip olmalıdır." diye ekliyor ekip.


Kaynaklar ve İleri Okuma


  1. Aleena Banerji, Anna R. Wolfson, Paige G. Wickner, Amelia S. Cogan, Aubree E. McMahon, Rebecca Saff, Lacey B. Robinson, Elizabeth Phillips, Kimberly G. Blumenthal. COVID-19 Vaccination in Patients with Reported Allergic Reactions: Updated Evidence and Suggested Approach. The Journal of Allergy and Clinical Immunology: In Practice, 2021; DOI: 10.1016/j.jaip.2021.03.053

  2. https://www.sciencedaily.com/releases/2021/04/210419135759.htm


bottom of page