Çin Koronavirüs Raporunu Yayımladı
top of page
Ara

Çin Koronavirüs Raporunu Yayımladı

Koronavirüs pandemisinin ilk olarak nerede başladığı, kaynağının ne olduğuna yönelik çalışmalar devam ederken, Çin kendi araştırma sonuçlarını paylaştı. İşte detaylar…


Çin’de koronavirüsün nasıl başladığını araştıran Dünya Sağlık Örgütü’nün raporu beklenirken, Çin kendi bulgularını paylaştı. Çinli yetkililer, Cuma günü ülkedeki diplomatlara COVID-19’un kökeniyle ilgili devam eden araştırmalar hakkında bilgi verdi.

Pekin, ABD ve diğer Batılı ülkelerin Çin’in araştırmalarının “bağımsız olmadığı, siyasallaştığı” yolundaki eleştirilerine ise şiddetle karşı çıktı. Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Yang Tao, “Amacımız açıklığımızı ve şeffaflığımızı göstermek. Çin salgınla şeffaf bir şekilde savaştı ve saklayacak hiçbir şeyi yok” diye konuştu.

Çin’in üzerinde durduğu 4 ihtimal

Defalarca ertelenen rapor, bu yılın başlarında DSÖ ekibinin Çin’deki Wuhan şehrine yaptığı ziyarete dayanıyor. Çinli ekip üyesi ve Çin Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi Müdür Yardımcısı Feng Zijian, virüsün yayılmasına neden olabilecek 4 ihtimal üzerinde durduklarını belirterek bunları şu şekilde sıraladı:

“Virüsü taşıyan bir yarasa, bunu bir insana bulaştırdı”, “yarasa, onu bir insana yayan bir ara memeliyi bulaştırdı”, “soğuk veya donmuş gıda sevkiyatları”, “Vuhan’da virüsleri araştıran bir laboratuvardan geldi”.

Çinli uzmanlara göre en yüksek ihtimal

Çinli uzmanlar uzun tartışmaların ardından virüsün bulaşmasında iki hayvan yolundan biri ve “soğuk veya donmuş gıda sevkiyatları” seçeneklerinin en yüksek ihtimal olarak değerlendirilmesi üzerinde görüş birliğine vardı. Feng Zijian, virüsün bir laboratuvardan yayılmasının olasılığının ise en düşük seçenek olarak değerlendirildiğini söyledi.

DSÖ’nün Çin misyonuna liderlik eden Dünya Sağlık Örgütü uzmanı ise Cuma günü Cenevre’de düzenlediği basın toplantısında, yaklaşık 400 sayfalık raporun son halini aldığını ve kontrol ve tercüme sürecinde olduğunu söyledi. DSÖ uzmanı Peter Ben Embarek, “Önümüzdeki birkaç gün içinde tüm bu sürecin tamamlanacağını ve bunu kamuya açıklayabileceğimizi umuyorum” dedi.




Kaynak: Popular Science

bottom of page